Sıcak Pres Kalıplama

SICAK PRES KALIPLAMA

Pres kalıplama, genellikle otomotiv sektörü gibi yüksek hacim kapasiteli kompozit üretimlerinde kullanılan kalıplama yöntemidir. Soğuk ve sıcak pres kalıplama olmak üzere iki tipi vardır.

Sıcak pres kalıplama yönteminde malzeme sıcak kalıba yerleştirilir ve kalıp hidrolik pres ile kapatılır. Genel olarak pres kalıplama işlemi, 150°C - 170°C kalıp sıcaklığında ve 800-1000 kPa kalıp basıncında, et kalınlığına bağlı olarak 2-10 dakikalık kürlenme süresi ile gerçekleştirilir. Sıcak pres kalıplama, düşük maliyetli bir işlemdir ve yüksek hacimli üretim kapasitesine sahiptir.

Termoset matrisli üretimler için sıcak pres kalıplama yöntemi kullanılır. Firmamızda üretimini yaptığımız başlıca termoset kalıplama bileşenleri SMC (sıcak pres kalıplama pestili) ve BMC (sıcak pres kalıplama hamuru)’dir.

SMC ve BMC ile sıcak pres kalıplama metodu kompozit malzeme üretiminde kullanılan en hızlı üretim metodlarındandır.

Firmamız bünyesinde, sadece müşterilemizin fason baskılarında kullandığımız 80ton - 1200ton aralığında 12 adet dikey presimiz ayrıca 450tonluk 2 adet Krauss Maffei Termoset Enjeksiyon makinemiz bulunmaktadır.

Termoset ile Termoplastik enjeksiyonun karşılaştırılması

Üretim yöntemi:
Termoset enjeksiyonda soğuk Cam elyaf takviyeli polyester kalıplama bileşimi (BMC veya SMC) 140-180 derece civarında ısıtılmış kalıba enjekte edilerek ürün elde edilir.
Termoplastik enjeksiyonda malzeme eritilerek 80-100 derece civarında sıcaklıktaki kalıba enjekte edilerek parça soğutulur.

Kullanım alanları:
Termoset malzemelerin yoğunlukla kullanıldığı alanlar ürünün yüksek sıcaklıklara maruz kalacağı veya sağlamlığın arandığı yerlerdir. Buna medikal uygulamalar iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca yüksek gerilim uygulamalarında, Otomotiv gibi düşük çekme ihtiyacı olan ürünlerde, yanmazlık uygulamalarında çoğunlukla termoset kompozit ( CTP: Cam Elyaf Takviyeli Polyester ) ürün kullanımı tercih edilir.
Termoplastik malzemeler ise genellikle yüksek sıcaklıklara maruz kalmayacak ve sağlamlığın aranmadığı alanlarda kullanıma uygundur.

Maliyet:
Termoset malzeme, termoplastik malzemelere göre daha yavaş enjekte edilir ve daha uzun süre kalıp içinde tutulur. Fiyat konusunda da parça başına maliyette termoplastik malzeme, termoset malzemeye göre daha ekonomik görünmesine rağmen kullanım alanlarının uygunluğuna göre termoset malzeme daha dayanıklı olması gibi bir çok avantajından dolayı iyi bir alternatif olarak tercih edilir.

Geri dönüştürülebilirlik
Termoset malzeme ile üretilen ürünün eritilerek geri dönüşümü mümkün değildir. Ancak parçalanarak mikronize edilmesi ile belli oranlarda BMC prosesinde dolgu malzemesi olarak kullanılabildiği gibi parçalanarak asfalt ya da betonların içine katkı olarak kullanılabilir.

Termoplastik malzemede ürünlerin granül haline getirilerek taze granüllere karıştırılarak ikinci kalite ürün olarak tekrar kullanılması mümkündür.

Karşılaştırma sonucu termoplastik hem daha ekonomik hem daha hızlı üretime hem de geri dönüştürülebilirlik özelliğine sahip olarak görünse de özellikli (alev yürütmez, dielektrik, sağlamlık) ürünlerin istenildiği kullanım alanlarında termoset malzeme tercih edilir.
Örneğin termoset malzemenin sıklıkla tercih edildiği otomotiv sektöründe tampondan bagaj kapağına, kaportadan far gövdelerine kadar bir çok parçada ısıya dayanıklı olması, rijitlik, boyanabilirlik gibi özellikleri sayesinde tercih edilir.
Termoset malzemeler, üretiminde kullanılan kimyasalların sıcaklık yardımıyla moleküler düzeyde çapraz bağ yapması sayesinde ürünün yapısına sağlamlık katar.

Termoset malzemelerin avantajları:
Kimyasal dayanım: Üretimdeki kimyasal birleşimi sayesinde kimyasalların hasar ve aşınımlarına dayanıklıdır.
Termal dayanım: Erime özelliği olmadığından yüksek ısıl dayanıma sahiptir.
Yüksek sağlamlık: Kimyasal yapısı sayesinde yüksek mekanik mukavemette ve ölçüsel olarak daha kararlı yapıdadır.
Ağırlık: 1.5-1.9 g/cm^3 yoğunluğuyla ( Light SMC ile daha düşük yoğunluklar elde edilebilir.), 7.8 - 8.0 g/cm^3 yoğunluğa sahip metallare alternatif olarak kullanıldığından kullanım yerlerinde önemli ağırlık düşümleri sağlar.

Termoset malzemelerin dezavantajları:
Kalıp tasarımı: Termoplastik kalıplara benzerlik gösterse de tasarım bakımından dikkat edilmesi gereken kritik noktalar vardır. Örneğin kalıp tasarlanırken ürünün yapısı gereği taşma payı bırakılması gibi, uzmanlık isteyen bilgi gerektirir.
Geri dönüştürülememe: Termoset malzeme ile üretilen ürünün eritilerek geri dönüşümü mümkün değildir. Ancak parçalanarak mikronize edilmesi ile belli oranlarda BMC prosesinde dolgu malzemesi olarak kullanılabildiği gibi parçalanarak asfalt ya da betonların içine katkı olarak kullanılabilir.
Düşük darbe dayanımı: Yüksek sağlamlığa sahip olmasına karşın termoplastik gibi esnek bir yapıya sahip olmamasından ötürü bükülme ve noktasal darbelerde ürün kırılma eğilimindedir.

Termoplastik malzemelerin avantajları:
Geri dönüşüm: termoplastik malzemeler granüller haline getirilerek ikinci kalite de olsa yeniden ürün üretilebilir.
Üretim maliyeti: fire ürünlerin parçalanarak tekrar üretimde kullanılabilmesi sayesinde fire maliyetlerinin düşük olması.
Darbe dayanımı: esnekliği sayesinde bükülme ve noktasal darbelerde esnekliği sayesinde şekil bozulmasına uğrasa da kırılmaz bir yapısı vardır.

Termoplastik malzemelerin dezavantajları:
Düşük ısıl dayanım: Termoplastiklerin eritilerek geri dönüştürülebilme özelliği bulunduğundan ısıl dayanımın istendiği alanlarda kullanılamaz